Aktivnosti

1. ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA

ROBERT F. KENNEDY SE ZAVJETOVAO DA ĆE „ONI KOJI IMAJU HRABROST UĆI U MORALNI SUKOB NAĆI ĆE SEBI PRIJATELJE U SVAKOM KUTKU GLOBUSA“.

Naš tim pravnika i stručnjaka surađuje s partnerima širom svijeta kako bi stvorio trajne pravne promjene. Kroz pravno zagovaranje oslobodili smo političke zatvorenike, branili vladavinu zakona u autokratskim režimima i pojačali glas branitelja ljudskih prava u Sjedinjenim Državama i inostranstvu.

Predstavljamo godišnju nagradu za ljudska prava Robert F. Kennedy, kojom se odaje priznanje hrabrom pojedincu čiji aktivizam odražava vjerovanje Roberta Kennedyja da svaki pojedinac može nešto promijeniti. Dobitnici nagrade stupaju u višegodišnja partnerstva s Robertom F. Kennedyem Human Rights, usidravajući naš zagovarački rad i jačajući sposobnost aktivista da nežniji život svijeta.

https://rfkhumanrights.org/work/protecting-human-rights

 

2. UKLJUČIVANJE POSLOVNE ZAJEDNICE

„MOĆ DJELOVANJA JE SNAGA ZAPOVIJEDANJA RESURSIMA’’

1964. Robert F. Kennedy primijetio je da „Moć djelovanja je snaga zapovijedanja resursima“.

Njegove riječi nikada nisu bile relevantnije. Danas su gotovo polovina od stotinu najvećih svjetskih ekonomija zapravo javna preduzeća, što im daje posebnu ulogu u stvaranju pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Prepoznajući ovu stvarnost, program RFKennedy Compass surađuje s institucionalnim investitorima i drugim ključnim kompanijama kako bi razgovarali o novim pristupima investiranju koji uzimaju u obzir ljudska prava, okoliš i dobro upravljanje, angažirajući utjecaj privatnog sektora u pravdi.

Događaji poput propasti američke hipotekarne industrije i pitanja poput dječjeg rada stvorili su veći interes za održivo ulaganje među dioničarima. Nakon bezbrojnih slučajeva korporativnog nemara koji je uništio vrijednost dioničara i mogao se izbjeći održivom investicijskom praksom, glavni dioničari počinju shvaćati da stvaranje promjena nije u suprotnosti sa stvaranjem vrijednosti. Ovo je osnovna premisa RFKennedy Compassa: da održivo ulaganje nije dobro samo za svijet. To je dobro i za posao.

https://rfkhumanrights.org/work/compass

 

3. INSPIRISANJE MLADIH LIDERA

ROBERT F. KENNEDY JE MLADE LJUDE NAZVAO “SVJETSKOM NADOM”. NJEGUJEMO TAJ OPTIMIZAM SAZIVAJUĆI MLADE LIDERE DA SE ANGAŽIRAJU DA NJIHOV SVIJET UČINE PRAVEDNIJIM I POŠTENIJIM MJESTOM ŽIVLJENJA . OVE INOVATIVNE, UTJECAJNE I FILANTROPSKE MLADE OSOBE ORGANIZIRAJU DOGAĐAJE I DIJELE IDEJE KOJE REZULTIRAJU NOVIM PRISTUPIMA ZAGOVARANJU LJUDSKIH PRAVA.

ROBERT F. KENNEDY MLADI LIDERI ZA LJUDSKA PRAVA je mreža mladih stručnjaka iz širokog spektra područja – uključujući finansije, umjetnost, obrazovanje, tehnologiju, pravo, marketing – koji dijele predanost provođenju promjena na kreativan i smislen način. RFKYL je razvio aplikaciju za poboljšanje zdravstvene zaštite na obali zaljeva Sjedinjenih Država, zalagao se za prava poljoprivrednika u New Yorku i bio domaćin razgovora s nekim od vodećih svjetskih branitelja ljudskih prava.

https://rfkhumanrights.org/work/inspiring-young-leaders

 

4. PODUČAVANJE O LJUDSKIM PRAVIMA

Zasnovan na knjizi Kerry Kennedy GOVORI ISTINU MOĆNIMA: BRANITELJI LJUDSKIH PRAVA KOJI MIJENJAJU NAŠ SVIJET”, naš obrazovni program o ljudskim pravima, “Govori istinu moćnima” (STTP), kombinira moćno pripovijedanje priča i interaktivno učenje kako bi stvorio globalno građanstvo učenika i nastavnika koji su spremni da zaustave i spriječe zloupotrebu i kršenje ljudskih prava.

U srcu STTP-a su priče branitelja ljudskih prava iz cijelog svijeta. Te priče oživljavamo kroz naše planove lekcija, treninge, izložbe fotografija, predstavu i takmičenja, pružajući mladim ljudima jedinstvenu polaznu točku u razumijevanju pitanja ljudskih prava, istovremeno ih ohrabrujući da postanu empatični i odvažni prvaci pravde u svom svakodnevnom životu.

Do danas je naš rad dostigao procijenjenih 5,7 miliona učenika, nastavnika, vođa zajednice kroz naše partnerstvo s Discovery Education moći ćemo nadahnuti više od 30 miliona učenika.

https://rfkhumanrights.org/work/teaching-human-rights