Fondacija Robert F. Kenedi sa partnerima okončala STTP Sarajevo 2020 dvodnevnu radionicu o ljudskim pravima

  • Reading time:2 mins read

Danas je u Sarajevu okončana  dvodnevna radionica na temu ljudskih prava, pod nazivom „Speak Truth To Power“ (STTP) Sarajevo 2020 Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti (SSVSA) i Fondacije Robert F. Kenedi (RFK),  u saradnji sa partnerima Nizami Ganjavi Međunarodnim Centrom, Hastor Fondacijom i Centrom za ekonomske, pravne i duštvene analize  iz Banja Luke.

Pedeset učesnika, profesora i nastavnika srednjih škola, koledža i univerziteta sa područja Kantona Sarajevo i Republike Srpske, zajedno sa aktivistima i stipendistima Hastor Fondacije iz  12 opština i gradova sa čitave teritorije BiH,  su upoznati sa radom RFK  i njihovom metodologijom rada i otvorili proces dalje saradnje u uključivanja BiH kroz vlastite primjere i aktivnosti u globalni projekat RFK.

Robert F. Kenedi  STTP je inicijativa za obrazovanje o ljudskim pravima namjenjena izgradnji sljedeće generacije branitelja, lidera i aktivista ljudskih prava iz cijelog svijeta koja preko Sarajeva po prvi put dolazi u ovaj region i tako širi mrežu koja je obuhvatila preko milion polaznika sa pet kontinenata.

Ovom prilikom je promoviran i globalni natječaj RFK u saradnji sa Tribeka Film Festivalom za izradu kratkog filma o ljudskim pravima koji bi ove godine trebao da pruži šansu u mladim aktivistima iz Bosne i Hercegovine.

Definirani su naredni koraci RFK sa Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti kroz formiranje mreže aktivista u Bosni i Hercegovini i regionu. Njihova uloga će se odvijati kroz  promoviranje  promjena u domenu ljudskih prava i stalno generisanje pritiska na vlasti i druge društvene aktere kako bi ljudska prava bila istinski temelj razvoja duštva i državnih institucija.

U Radionici su učestvovali i predstavnici Ministarstva prosvete Crne Gore u okviru projektovane saradnje sa RFK i Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti na uspostavljanju RFK regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u zaštiti ljudskih prava.