Kerry Kennedy u Sarajevu na sastanku visokog nivoa

  • Reading time:2 mins read

Fondacija Društva Zajedničkih Vrijednosti Sarajevo je bila domaćin Sastanka visokog nivoa EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima“, (“EU Future for Western Balkans – Speak Truth To Power”)  u saradanji sa predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR), gđom. Kerry Kennedy i Nizami Ganjavi međunarodnim Centrom (NGIC). 

Skup je bio posvećen integraciji Zapadnog Balkana sa aspekta ljudskih prava gledano iz EU i NATO perspektive, ali i iz ugla Bosne i Hercegovine.

Uvodna izlaganja su imali NJ.E. Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Jakob Finci, Predsjednik Međureligijskog Vijeća BiH i Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od stranih učesnika, pored gđe. Kennedy, na skupu su se obratili i gdin. Yves Leterme, bivši Premijer Belgije, gđa. Jadranka Kosor, bivša Premijerka Republike Hrvatske.

Skup je također bio i prilika da se razgovara o incijativi za obrazovanje o ljudskim pravima koja je namijenjena izgradnji buduće generacije lidera i aktivista za ljudska prava. Koristeći priče i iskustva o ljudskim pravima iz cijelog svijeta, RFK HR pruža mladim ljudima potrebne alate da se suprotstave i govore protiv najstrašnijih zloupotreba i kršenja ljudskih prava u svijetu.